Vad är ett Attefallshus?

Ett attefallshus beskrivs enklast som ett komplementbostadshus, som utan bygglov får uppföras på de flesta tomter så länge det finns en befintlig bostad med bygglov på tomten.

Huset får i dagsläget vara upp till 25 m² i byggnadsarea, och vara max 4 meter högt i nock. Det får placeras i omedelbar närhet till ett befintligt en- eller två-bostadshus, och kan användas som antingen permanentbostad, garage, förråd och/eller gäststuga.

Det är alltså ett mycket enkelt och smidigt sätt att få ett extra hus, ofta nyckelfärdigt med färdigställt yttre och inre, utan att behöva krångla med bygglov och grannar. Ett prisvärt, enkelt och smidigt alternativ för den som behöver extra utrymme eller ett gästhus för besökande.

Fördelarna med ett attefallshus

Vanligtvis listar man både för- och nackdelar, vi vet, men i det här fallet är fördelarna så många och så självklara att vi väljer att enbart lista dem.

  • Få ramen till ett helt nytt hus levererat med lyftkran till din tomt

Detta får väl ändå anses vara ren vardagslyx. Att få ett nyckelfärdigt hus levererat till önskad plats på tomten, utan att egentligen behöva lyfta ett finger.

  • För den händige finns färdiga byggsatser att köpa

Man måste alltså inte lägga pengar på att få huset hemlevererat med lyftkran, utan kan köpa färdiga byggsatser och sätta ihop huset på egen hand. Fördelen med att köpa en färdig byggsats är att det blir billigare, åtminstone om man väljer att montera den själv.

  • Det går att köpa nyckelfärdiga attefallshus med loft

Vilken otroligt bra idé för den som behöver extra utrymme för övernattande familj, vänner och bekanta. Man utnyttjar verkligen husets fulla kapacitet genom att inreda ett mysigt loft utöver resten av huset.

  • Ett attefallshus kräver inget bygglov

Det låter kanske för bra för att vara sant, men det är sant. Dock måste man anmäla bygget till kommunen och det måste finnas en redan befintlig byggnad med tillhörande bygglov på tomten.

  • Ett attefallshus har mer yta än en friggebod

Ett attefallshus får i dagsläget ha en byggnadsarea om 25 m², medan en friggebod endast får vara 15 m². Dessutom pågår en av regeringen initierad utredning av möjligheterna att utöka attefallshusens byggnadsarea till 30 m². En utredning som beräknas vara färdig i april 2019.

  • Ett attefallshus kan användas som ett kompletterande permanentbostadshus

Det får utan problem plats med såväl toalett, dusch och kokvrå på 25 kvm.

  • Ett attefallshus går att använda som bastu och/eller uthus

Bygg bastu i kombination med dusch och toalett, och låt en del tjäna som ett mysigt, spa-liknande uterum.

  • Ett attefallshus passar utmärkt som förråd

Det finns både värme, kyla, vatten och el och därför fungerar huset perfekt som förråd med mycket praktisk förvaring.

  • Ett attefallshus kan bli ett garage

Fixa och dona med bilen, MC:n eller cykeln, eller ha det som snickeriverkstad.