Attefallshus – byggprocessen i stora drag

Att det finns en del att ta hänsyn till när man ska bygga ett attefallshus, även om det kommer som nyckelfärdigt hus, är nog ganska uppenbart. Men vad exakt är det man bör tänka på och hur går det till?

Vanligtvis börjar man med att träffa en kontaktperson från det företag man valt att köpa sitt hus av. Denna person kommer oftast hem till kunden för att tillsammans med denne gå igenom önskemål, behov, husmodeller, lämplig plats, leveranstid med mera.

Det är bra att vara påläst och förberedd inför mötet. När första steget är gjort, är nästa steg att ta fram en 3D-skiss som är till för att underlätta för kunden.

Från offert till inflyttning

Utifrån underlaget från första mötet tas en offert fram och skickas till kunden. För att inte riskera några extra kostnader, är det en god idé att komma överens om ett fast pris.

Gå igenom offerten noga och se så att allting stämmer. Ingår exempelvis anslutningar till telenätet och/eller dragning av el? Hur är det med vatten och avlopp – kommer allt vara inkopplat och färdigställt till planerat datum?

När offerten är godkänd och undertecknad tecknas ett så kallat köpekontrakt. Dessa innehåller Inte sällan ett antal villkor, så var noga med att läsa igenom kontraktet noga. Det kan till exempel finnas ett villkor om att kontraktet endast gäller om kommunen godkänner det planerade bygget. Skulle det visa sig bli problem kan leverantören i vissa fall hjälpa till.

Nu är allting äntligen klart och vi har fått klartecken för byggnation. Det nya attefallshuset byggs direkt på anvisad plats på tomten. Oftast används så kallade industritält för att skydda virket mot dåligt väder och hård vind.

Oftast tar leverantören hand om hela byggprocessen, från inkoppling av vatten och avlopp till dragning av all hushållsel. På så vis slipper kunden anlita underentreprenörer, vilket förenklar byggprocessen avsevärt.

Inflyttningsklart

Nu äntligen är det dags att flytta in i, alternativt inreda, det nya, fräscha attefallshuset.

Se till att få en detaljerad informationsfolder om underhåll, funktioner, kontaktuppgifter till leverantören och så vidare.

Oavsett vad ett attefallshus ska användas till byggs det med hjälp av robusta träkonstruktioner och väggar, golv och tak isoleras ordentligt. Man får ett behagligt inomhusklimat under årets alla månader. I vissa fall levereras taket iklätt svart takshingel, men det går även att använda förzinkad plåt och/eller tegel. De flesta hus levereras dessutom färdigmålade, i kundens val av kulör.

Att bygga ett attefallshus ger stort utrymme för individuell anpassning, särskilt när det handlar om layout, planlösning, placering av dörrar, fönster, vitvaror med mera. Det är heller aldrig för sent att göra tillägg för exempelvis golvvärme, stavparkett, liggande panel, större fönster och så vidare.

Lycka till med det nya attefallshuset.